sindicatul hidroenergetic curtea de arges
PREZENTARE LEGISLATIE ACTIVITATI GRUPE SINDICALE HOME PAGE LINKURI UTILE
STATUT

                                                       

S T A T U T U L

SINDICATULUI   HIDROENERGETIC    CURTEA   de   ARGES

 Cap. I   -    Dispozitii generale

                 Denumirea :

Art. 1 - Sindicatul Hidroenergetic Curtea de Arges  , denumit in continuare    S.H.C.A., este o organizatie de masa a salariatilor din Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges care reuneste pe baza liberului consimtamant , salariatii din Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges indiferent de nationalitate , religie , sex , convingeri politice , incadrati cu contract individual de munca .

                 Scopul :

Art. 2 - S.H.C.A.  este o organizatie fara caracter politic , constituit in scopul apararii si promovarii intereselor profesionale , economice , sociale , culturale, turistice si sportive ale membrilor sai si drepturilor acestora prevazute in legislatia muncii si in contractul colectiv de munca.  Sindicatul este independent fata de organele de stat , fata de partidele politice si fata de oricare alte organizatii.

                 Sediul :

Art. 3 - S.H.C.A. are sediul in localul Sucursalei Hidrocentrale Curtea de Arges,B-dul  Basarabilor  nr . 82- 84 .

Art. 4 - In cazul mutarii sediului S.H. Curtea de Arges  ,  S.H.C.A . va avea acelasi  sediu  cu sucursala .

                 Infiintare :

Art. 5 - S.H.C.A. s-a constituit cu respectarea legilor in vigoare , in conformitate cu prevederile din Carta Organizatiei Internationale a Muncii.

Personalitate juridica :

Art. 6 - S.H.C.A. are personalitate juridica conf. Legii 54 / 1991 – cu privire la sindicate,  sentinta din 29.04.1997 a Judecatoriei Curtea de Arges , actualizata de sentinta  nr. 4 din 28.03.2001 privind modificarile din statut si denumirea .

Afilierea :

Art. 7 - S.H.C.A. este o organizatie de sine statatoare , care actioneaza in nume propriu , care are dreptul de a stabili si intretine relatii sindicale sau se poate afilia  cu organizatii sindicale din tara sau strainatate care recunosc si sprijina scopul si obiectivele S.H.C.A. declarate conform prevederilor statutului si legilor in vigoare.

Art. 8 - La S.H.C.A.  se pot afilia si alte organizatiile sindicale ale caror obiective si interese  sunt in concordanta cu cele ale S.H.C.A.

 

Cap. II  -  Obiectivele sindicatului

 

Art. 9 - Dreptul la munca .

a.  Militeaza pentru angajarea in sucursala a personalului conform legilor in vigoare si a prevederilor C.C.M. in vigoare .

b.  Asigura armonizarea intereselor Sucursalei cu interesele membrilor de sindicat , pe baza criteriilor eficientei si rentabilitatii cu respectarea prevederilor Cartei Drepturilor Omului , a legislatiei in vigoare si a C.C.M. .

c.  Militeaza pentru ridicarea competentei profesionale a membrilor sai colaborand cu conducerea sucursalei.

d.  In calitate de partener de negociere la incheierea documentelor prevazute in contractul colectiv de munca , stabileste drepturile si obligatiile reciproce in probleme de normare , salarizare , protectia si sanatatea in munca   , productie .

e.  Acorda asistenta juridica ( prin personal competent ) membrilor de sindicat la cerere , in fata instantelor judecatoresti , mediaza orice litigiu de munca aparut intre membrii sai si conducerea sucursalei .

f.   Contribuie cu propuneri la perfectionarea legislatiei muncii si la adaptarea ei continua cu interesele membrilor sai.

g. Sprijina material pe membrii sai in exercitarea profesiei.

h. Constituie fonduri proprii pentru ajutorarea membrilor sai.

i.   Infiinteaza in conditiile legii si administreaza in interesul membrilor sai unitati de cultura, invatamant si cercetare in domeniul activitatii sindicale , unitati economico-sociale , comerciale , precum si banca proprie pentru operatii financiare in lei si in valuta.

j.   Militeaza pentru obtinerea de credite pentru realizarea activitatilor din prezentul statut.

 

Art. 10 - Salarizarea  corespunzatoare :

a.     Militeaza pentru un echilibru al salariilor in raport de calitatea si cantitatea muncii depuse , locul de munca si cerintele sale , nivelul de pregatire si competenta .

b.     Actioneaza pentru acordarea drepturior banesti legal cuvenite pentru munca in conditii deosebite conform prevederilor in vigoare si ale C.C.M.

c.     Actioneaza pentru respectarea prevederilor C.C.M. in vigoare privitor la orele suplimentare lucrate.

d.     Actioneaza pentru plata la timp a drepturilor salariale si de alta natura .

e.     In cazul declansarii grevei in conformitate cu prevederile legale , asigura din fondurile ce se creeaza , ajutorul de greva, in cuantumul ce se fixeaza de conferinta ce proclama greva .

f.      Sprijina administratia in interventiile la forul superior pentru asigurarea salarizarii conform importantei activitatii de producere a energiei electrice in cadrul economiei nationale.

 

Art. 11 - Respectarea dreptului la odihna :

a.        Actioneaza pentru respectarea prevederilor legale si a C.C.M. in ceea ce priveste durata saptamanii si zilei de lucru precum si a modului de acordare a zilelor de repaos.

b.        Militeaza pentru respectarea prevederilor legale privind concediul de odihna legal , avand in vedere si asigurarea concediului suplimentar celor ce se incadreaza in prevederile legale si ale C.C.M.

c.        Apara interesele membrilor in ceea  ce priveste acordarea concediului de maternitate si ingrijire a copilului pana la varsta de 2 ani , a concediului de studii pentru cei ce urmeaza o forma de scolarizare , solicitand conducerii sucursalei acordarea acestor drepturi.

d.        Impreuna cu conducerea Sucursalei analizeaza si aproba distribuirea biletelor de odihna si tratament.

 

Art. 12 - Sanatatea si securitatea in munca :

a.        Sindicatul va actiona pentru asigurarea conditiilor sociale corespunzatoare la locurile de munca .

b.        Stabileste impreuna cu conducerea sucursalei , pentru toate locurile de munca  ( normale sau cu conditii deosebite ) echipamentele de lucru si protectie , medicamentele si materialele igienico- sanitare in conformitate cu legislatia in vigoare si a C.C.M –ului in vigoare.

c.        Solicita conducerii stabilirea unor programe de ameliorare sau eliminare a conditiilor de munca periculoase , a noxelor si pericolelor ce pot duce la imbolnaviri profesionale si urmareste indeplinirea lor . In cazurile in care se constata incalcari ale normelor de protectia muncii , ce pot duce la accidente de munca , sindicatul va solicita conducerii stabilirea urgenta a masurilor ce se impun.

d.        In cazul producerii unor accidente de munca , sindicatul va actiona pentru respectarea prevederilor legale in ceea ce priveste acordarea unor drepturi celor accidentati , sau dupa caz familiilor acestora .

e.        Urmareste respectarea obligatiilor sucursalei in ceea  ce priveste normele de securitate si sanatate in munca ,  prevenire si stingere a incendiilor.

f.         Actioneaza pentru asigurarea unui transport civilizat si in conditii de siguranta la si de la locurile de munca.

 

Art. 13 -  Garantarea drepturilor personale si a demnitatii :

a.   Asigura trimiterea membrilor sai la odihna si tratament . Criteriile dupa care                                                                     se va dispune trimiterea se vor stabili conform prevederilor   C.C.M. -ului  in vigoare si a prezentului statut.

b.   Organizeaza in scopul constituirii fondului sindicatului , activitati culturale , sportive , tombole , licitatii si orice alte manifestatri in conformitate cu legile in vigoare.

c.        Promoveaza in randul membrilor sai spiritul  de intrajutorare , de toleranta , fara ingradiri de ordin politic , punand in primul plan solutionarea problemelor pe calea dialogului.

 

Art. 14 -  Asigurarea cadrului de petrecere a timpului liber :

a.        Organizeaza si sprijina material si financiar sportul pentru toti si sportul de performanta in asociatii si in cluburi sportive , precum si formatii si actiuni cultural –artistice si turistice.

 

Art. 15 -  Alte forme de activitate :

a.        Infiintarea de societati comerciale in scopul obtinerii de profituri necesare desfasurarii activitatilor sindicatului

b.        Desfasurarea de activitati economice directe in legatura cu scopurile sindicatului

c.        Organizarea activitatilor turistice

d.        Asocierea cu persoane fizice sau juridice in scopul obtinerii de venituri pentru desfasurarea de activitati in legatura si pentru favorizarea atingerii  scopului si cu obiectivelor sindicatului

 

Cap. III -  Mijloace materiale.

 

Art. 16 -  Resursele materiale ale sindicatului se compun provin din :

a.        taxa de inscriere

b.        cotizatii

c.        incasari de la manifestari cultural-sportive sau alte activitati organizate de sindicat

d.        donatii de la personae fizice si de la persoane juridice

e.        valorificarea unor obiecte din patrimoniul sindicatului sau realizate de membrii acestuia, cu aprobarea Conferintei sindicatului

f.         tombole

g.       inchirierea bazei materiale

h.       venituri realizaate din activitati economice directe desfasurate in legatura cu scopul si obiectivele sindicatului

i.         finantari din partea finantatorilor interni sau externi

j.         dividendele societatilor comerciale infiintate de sindicat sau provenite din asocierile in participatiune la activitatile economice in care S.H.C.A. se constituie parte

k.       orice alte surse legale.

 

Cap. IV -  Membrii sindicatului . Drepturi si indatoriri.

 

Art. 17 -  (1) Persoanele care au calitatea de salariat al S.H. Curtea de Arges au dreptul fara nici o ingradire sau autorizare prealabila sa dobandeasca calitatea de membru de sindicat prin completarea unei cereri de intrare in sindicat dupa modelul anexat la statut adresata Comitetului Sindicatului

                    (2) In termen de  maximum 30 de zile de la data depunerii cererii, Comitetul sindicatului trebuie sa analizeze si sa aprobe sau sa refuze, in cazul incalcarii prevederilor statutare,  cererea de inscriere. In caz de egalitate de voturi, votul presedintelui este hotaritor.

                    (3) In caz de refuz, Comitetul sindicatului trebuie sa faca cunoscute ratiunile hotaririi sale in maximum 5 zile de la data hotaririi, iar solicitantul poate depune contestatie in termen de 15 zile, iar in caz de nesolutionare, Conferinta sindicatului este cea care decide in ultima instanta.

                    (4) Calitatea de membru se pierde prin demisie scrisa, prin neplata cotizatiei lunare timp de 6 luni, sau prin excludere hotarita de catre Comitetul sindicatului sau Conferinta pentru motive grave care aduc prejudicii sindicatului.

                    (5) Membrul exclus poate contesta decizia Comitetului sindicatului la prima Conferinta care decide in ultima instanta..

Art. 18 -  (1) Taxa de intrare in sindicat si cuantumul cotizatiei lunare se stabilesc anual de catre Conferinta.

                    (2) Taxa de inscriere si cotizatia se incaseaza de catre casierul sindicatului sau prin alte forme stabilite de comun acord cu administratia sucursalei si cu respectarea prevederilor si regulamentelor in vigoare.

 

Art. 19 - Membrii de sindicat au urmatoarele drepturi :

a.        Sa recurga la petitie privind salarizarea , incadrarea in grupele de munca , igiena , securitatea si sanatatea in munca .

b.        Sa beneficieze de asistenta juridica  de specialitate gratuita in cazul litigiilor de munca pentru care sindicatul recunoaste justetea cauzei membrului sau .

c.        Sa aleaga si sa  fie alesi in organele de conducere ale sindicatului.

d.        Sa participle la orice actiune sindicala care implica propria persoana.

e.        Sa-si exprime liber fara nici un fel de constrangeri in cazul adunarilor generale si ale conferintei , in scris in cadrul petitiilor , prin scandarea sau afisarea de lozinci in cadrul demonstratiilor , revendicarile ce decurg din relatiile ce se nasc intre sucursala si propria persoana sau colectivitatea din care fac parte.

f.         Sa critice si sa propuna revocarea reprezentantilor alesi.

g.       Sa beneficieze de masurile intreprinse pentru imbunatatirea conditiilor la fiecare loc de munca.

h.       Sa-si perfectioneze permanent nivelul de instruire , sa se recalifice pentru a-si mentine locul de munca in cazul aparitiei de noi cerinte profesionale specifice locului de munca.

i.         Sa beneficieze el si familia sa de asistenta medicala in cadrul cabinetelor medicale ale sucursalei , de trimiterea la statiuni de odihna si tratament .

j.         Sa beneficieze de baza materiala proprie a sindicatului in egala masura, excluzandu-se favoritismul .

k.       Sa se retraga la cerere din sindicat , fara a arata motivele retragerii.

l.         Sa solicite ajutoare materiale atunci cand se afla in stare de necesitate justificata in conditiile legii , conform statutului si C.C.M.-ului in vigoare.

m.      Sa sesizeze conducerea sindicatului la constatarea oricarei abateri din partea conducerii sau a conducatorilor directi.

n.       Personalul salarizat de organizatia sindicala precum si de unitatile economico-sociale subordonate acestora beneficiaza de drepturile de asigurari sociale de stat.

 

Art. 20 - Membrii de sindicat au urmatoarele obligatii :

a.        Sa participe activ la dezvoltarea sucursalei si la buna desfasurare a procesului de productie.

b.        Sa respecte legislatia in vigoare , contractul colectiv de munca , regulamentul de ordine interioara , statutul sindicatului.

c.        Sa plateasca cotizatia stabilita de conferinta cu respectarea reglementarilor in vigoare.

d.        Sa se manifeste in toate imprejurarile cu demnitate , actionand cu fermitate pentru realizarea obiectivelor sindicatului si veghind la apararea lor.

e.        Membrii de sindicat care se retrag din organizatie nu pot cere restituirea sumelor depuse drept cotizatie sau a sumelor si a bunurilor donate.

f.         Sa combata orice manifestare anarhica, procedand cu tact dar cu toate prerogativele unui om liber.

g.       Sa denunte orice incalcare a democratiei si demnitatii , a libertatii si sa nu fie partinitor.

 

Art. 21 - Sanctiuni :

(1) In cazul nerespectarii obligatiilor statutare , a hotararilor si deciziilor organelor de conducere ale sindicatului de catre membrii acestuia pot fi sanctionati astfel

1.        atentionare

2.        suspendare

3.        excludere

4.        revocarea membrilor Comitetului Sindicatului

(2) Sanctionarea  poate fi decisa de catre Comitetul sindicatului si este validata sau invalidata de catre Conferinta care hotareste in ultima instanta.

(3) Hotararile de sanctionare se comunica celui sanctionat in termen de 5 zile de la adoptare , cu posibilitatea de contestare a acesteia in termen de 30 zile la judecatorie.

 

Cap. V -  Organizarea si organele de conducere

 

  1. Organizarea

 

Art. 22 -  (1) S.H.C.A. din Sucursala  Hidrocentrale Curtea de Arges se constituie la nivel de     sucursala avand in componenta grupe sindicale organizate pe sectii si locuri de munca , dupa cum urmeaza :

1.  Grupa sindicala  - Exploatare  Vidraru .

2.  Grupa sindicala -  Exploatare  Aval  I

3.  Grupa sindicala -  Exploatare  Aval  II

4.  Grupa sindicala – Sediu  SH. Curtea de Arges

5.  Grupa sindicala – Exploatare  UHE  Campulung

6.  Grupa sindicala – Sediu  Uzina Campina

7.  Grupa sindicala - Exploatare  Uzina Campina

(2) Grupele de sindicat mentionate la aliniatul (1) sunt constituite din membrii de sindicat care isi desfasoara activitatea in cadrul entitatilor mentionate.

Art. 23 - Pentru desfasurarea activitatilor propuse in obiective functioneaza urmatoarele comisii :

a.        Comisia pentru probleme de mumca , juridice si salarizare

b.        Comisia pentru probleme sociale.

c.        Comisia pentru cultura , sport , turism , odihna si tratament .

d.        Comisia pentru femei .

e.        Comisia de cenzori.

 

  1. Oganele de conducere  si atributiile acestora:

 

Art. 24 - Organele de conducere ale sindicatului sunt :

a.        Conferinta Sindicatului

b.        Comitetul Sindicatului

c.        Presedintele sindicatului

 

Art. 25 .Conferinta sindicatului

 (1) Conferinta Sindicatului este organul suprem de conducere , format din reprezentantii membrilor de sindicat cu norma de reprezentare de un reprezentant la 3 ( trei ) membri de sindicat din fiecare grupa sindicala la care se adauga membrii Comitetului de Sindicat, ai comisiei de cenzori, contabilul si casierul sindicatului .

(2) Conferinta se intruneste anual , pana cel tarziu la sfarsitul lunii februarie, in sesiuni ordinare fiind anuntata cu cel putin 15 zile inainte si ori de cate ori este nevoie in sesiuni extraordinare.

(3) Convocarea conferintei in sesiuni ordinare este de competenta presedintelui sindicatului , prin hotararea comitetului.

Convocarea conferintei in sesiuni extraordinare este de competenta presedintelui sindicatului , a hotararii comitetului sindicatului , prin petitie semnata de cel putin 25 % din totalul membrilor de sindicat. Petitia va fi adresata Comitetului de Sindicat.

(4) Conferinta este statutara daca in sala sunt prezenti  2 / 3  din totalul reprezentantilor mentionati la aliniatul  (1) . Daca nu este statutara, Conferinta se va convoca din nou in termen de 15 zile, cind poate decide cu majoritate simpla indiferent de numarul celor prezenti.

(5) Conferinta aproba hotarari cu majoritate simpla  (50 % +1) din numarul total al reprezentantilor mentionati la aliniatul  (1).

 

Atributiunile conferintei :

a.        Aproba sau modifica statutul sindicatului.

b.        Aproba raportul de activitate al Comitetului Sindicatului.

c.        Analizeaza si decide asupra obiectivelor si directiilor de actiune ale sindicatului.

d.        Hotaraste asupra structurii sindicatului.

e.        Alege o data la doi ani presedintele si cei doi vicepresedinti prin vot secret .

f.         Alege o data la doi ani comisiile pe specialitati .

g.       Propune si aproba retributia presedintelui, vicepresedintilor , membrilor comitetului, contabilului si casierului, precum si a membrilor comisiei de cenzori.

h.       Aproba raportul anual asupra executiei bugetului de venituri si cheltuieli din anul precedent si raportul comisiei de cenzori.

i.         Aproba proiectul bugetului de venituri si cheltuieli pe anul in curs.

j.         Hotaraste asupra cuantumului cotizatiei si a taxei de inscriere.

k.       Revoca presedintele sindicatului , vicepresedintele, contabilul sau casierul si comisiile de specialitate.

 

Art. 26 .Comitetul sindicatului

 (1) Comitetul Sindicatului  este organul executiv intre conferinte.

(2) Comitetul Sindicatului este format din liderii grupelor de sindicat,  presedinte si vicepresedinti.

(3) Comitetul Sindicatului se intruneste lunar si ori de cate ori este nevoie , la convocarea presedintelui sau la petitia a  oricare 4 dintre membri comitetului.

(4) Comitetul  Sindicatului este statutar intrunit daca sunt prezenti la sedinta cel putin 5 din numarul membrilor sai.

(5) Comitetul de sindicat adopta hotarari cu majoritatea simpla ( 50 % +1) din numarul total al membrilor . In caz de egalitate de voturi, votul presedintelui este hotaritor.

(6) In caz de vacantare, Comitetul asigura prin cooptare inlocuirea membrului care lipseste, prima Conferinta procedind la inlocuirea definitiva. Drepturile membrului astfel ales se incheie atunci cind ar trebui sa expire mandatul celui inlocuit.

 

Art. 27 - Atributiile Comitetului de Sindicat :

a.        Pune in aplicare hotararile conferintei.

b.        Executa bugetul sindicatului.

c.        Reprezinta sindicatul in raporturile cu conducerea , cu organizatiile la care s-a afiliat  sindicatul , cu alte organizatii .

d.        Indeplineste orice alte sarcini date de conferinta in realizarea obiectivelor propuse.

e.        Aproba primirea , retragerea sau excluderea membrilor sindicatului la propunerea grupelor de sindicat .

f.         Supravegrheaza gestiunea sindicatului

g.       Deschide cont bancar, postal sau la CEC

h.       Efectueaza cumparaturile necesare sindicatului si actioneaza pentru gasirea de resurse materiale si financiare

i.         Stabileste regulamente de functionare interna destinate sa reglementeze in detaliu aplicarea statutului

j.         Stabileste reprezentantii sindicatului la organizatiile la care este afiliat.

k.       Executa hotararile luate de organizatiile la care este afiliat.

l.         Desemneaza salariatii care fac parte din organismele specificate in C.C.M. in vigoare.

m.      Convoaca comisia de cenzori si analizeaza raportul acesteia.

n.       Analizeaza rapoartele comisiilor de specialitate.

o.        Vizeaza spre aprobarea comisiei mixte Sindicate – Administratie cererile membrilor de sindicat pentru ajutoare materiale sau bilete de odihna si tratament.

p.        Aproba componenta comisiei de negociere a notei comune.

q.        Aproba propunerile de programe privind utilizarea fondurilor destinate cheltuielilor sociale , culturale si sportive.

r.        Stabileste atributiunile comisiilor, mai putin a comisiei de cenzori.

s.        Comitetul sindicatului este investit cu puteri depline in limitele scopului si obiectivelor sindicatului prevazute in prezentul statut pentru indeplinirea scopului si obiectivelor propuse

t.         Alege o data la doi ani  , contabilul si casierul sindicatului .

 

Art. 28 -  Presedintele :

(1) Functia de presedinte al sindicatului poate fi indeplinita de orice persoana care are varsta minima  21 de ani si este membru al sindicatului , salariat al S.H. Curtea de Arges .

(2) Nu pot candida la functia de presedinte de sindicat  al S.H.C.A.cei ce se regasesc in una din situatiile :

a. fac parte din conducerea sucursalei , incepand cu  functia de  “ Sef  Sectie “ .

b. cei care detin functii politice si ocupa functii de stat sau in administratii locale .

c. cei care au cazier pentru infractiuni de drept comun.

d. cei care se afla sub interdictie juridica sau executa o pedeapsa la locul de munca

(3) Presedintele sindicatului se alege de conferinta pe o perioada de doi ( 2 )  ani fara restrictie de mandate .

(4) Presedintele se alege prin vot secret dintre cei care si-au depus candidatura pentru functia de presedinte la Comitetul sindicatului cu minimum 5 zile inainte de data Conferintei si a caror candidatura a fost validata de catre Conferinta ,tinind cont de prevederile statutare .

(5) In cazul in care doi sau mai multi candidati au acelasi numar maxim de voturi se organizeaza un  nou tur de scrutin cu  primii doi sau mai multi candidati. Cel care obtine cel mai mare numar de voturi in al doilea tur de scrutin este declarat castigator. In caz de egalitate de voturi, votul se repeta pina la departajare.

(6) In cazul in care niciunul dintre candidati nu a intrunit 50 % + 1 de voturi « pentru »  din numarul total de voturi exprimate, se organizeaza un al doilea tur de scrutin cu primii doi clasati. Cel care obtine cel mai mare numar de voturi in al doilea tur de scrutin este declarat castigator. In caz de egalitate de voturi, votul se repeta pina la departajare. Sistemul se aplica si in cazul unui singur candidat.

(7) Presedintele poate fi revocat prin vot secret de catre conferinta in cazul nerespectarii hotararilor trasate de conferinta sau de Comitetul de Sindicat, lezarea intereselor membrilor de sindicat si a imaginii sindicatului , incalcarea prevederilor statutare , condamnari definitive dispuse de instantele judecatoresti, in cazul reorganizarii activitatii sucursalei daca nu mai indeplineste conditiile statutare conform art. 17 alin.1.

(8) In cazul revocarii presedintelui sau daca acesta nu-si poate exercita functia , sarcinile acestuia vor fi preluate de vicepresedinte care va organiza alegeri anticipate in termen de 30 zile lucratoare .

 

Art. 29 - Atributiile Presedintelui sindicatului:

1.       Asigura conducerea Comitetului sindicatului

2.       Reprezinta sindicatul in relatiile cu conducerea , cu alte organizatii, cu personae fizice sau juridice cu organele puterii de stat , mass media .

3.       Semneaza documentele ce privesc activitatea sindicatului.

4.       Executa sarcinile trasate de conferinta si comitetul sindicatului.

5.       Conduce lucrarile Comitetului de Sindicat  si ale Conferintei.

6.       Poate transfera o parte din atributiile sale vicepresedintelui sau oricarui membru al Comitetului sindicatului .

7.       In cazul revocarii vicepresedintelui sau daca acesta nu-si mai poate exercita functia , organizeaza, impreuna cu Comitetul sindicatului, o Conferinta extraordinara alegerea unui nou vicepresedinte. In aceasta perioada, atributiile vicepresedintelui vor fi preluate de catre un membru al Comitetului sindicatului desemnat prin vot.

 

Art. 30 – (1) Vicepresedintii  se alege o data la 2 ( doi ) ani de catre Conferinta .

(2)Vicepresedintii se alege din cei ce si-au depus candidatura pentru aceasta functie la Comitetul sindicatului cu minimum 5 zile inainte de organizarea Conferintei

(3) Functia de vicepresedinte al sindicatului poate fi indeplinita de orice persoana care are varsta de minim 21 de ani si este membru al sindicatului , salariat al S.H. Curtea de Arges.

(4) Nu pot candida la functia de vicepresedinte cei ce se afla in situatia de la  Art.28  alin.2 .

(5) Vicepresedintii pote fi revocat de catre conferinta prin vot secret in cazul nerespectarilor hotararilor trasate de catre conferinta sau de Comitetul de Sindicat , lezare a intereselor membrilor de sindicat si a imaginii sindicatului , incalcarea prevederilor statutare , condamnari definitive dispuse de instantele de judecata, in cazul reorganizariiactivitatii sucursalei daca nu indeplinesc conditiile statutare conf  art. 17.alin 1.

(6) In cazul revocarii vicepresedintelui sau daca acesta nu-si mai poate exercita functia , sarcinile acestuia vor fi preluate de un membru din Comitetul Sindicatului ales prin vot de membrii comitetului cu majoritate simpla ( 50 %+1) care va indeplini aceasta functie pina la organizarea de alegeri in conformitate cu art. 29. alin 7 din prezentul statut.

 

Art.30 -  (1) Grupele de sindicat sunt conduse de adunarea generala a reprezentantilor membrilor de sindicat din grupa respectiva

(2) Adunarea generala a membrilor de sindicat dintr-o grupa este statutara daca sunt prezenti  2 / 3 din numarul total ai membrilor de sindicat din grupa respectiva

(3) Adunarea generala a reprezentantilor grupei de sindicat se desfasuara anual si ori de cate ori este nevoie, la solicitarea liderului de grupa sindicala sau prin petitie semnata de 1 / 4 din membrii de sindicat ai grupei respective.

(4) Adunarea generala a reprezentantilor membrilor de sindicat statutar intrunita isi alege o data la doi ani prin vot secret liderul de grupa sindicala , care devine membru de drept in Comitetul Sindicatului si un vicelider.

(5) Liderul de grupa sindicala este statutar ales daca intruneste majoritatea simpla  (50%+1)  din voturile celor prezenti .

(6) Adunarea generala a grupei de sindicat adopta hotarari cu majoritatea simpla (50%+1) din numarul celor prezenti (7)In cazul revocarii liderului de grupa sindicala sau daca acesta nu-si poate exercita functia ,sarcinile acestuia vor fi preluate de catre vicelider , care va organiza alegeri de grupa sindicala in termen de 30 zile .

 

Art.31 -  Comisiile pe specialitati sunt organizate pe domenii de activitate , sunt formate din 3  (trei) membri de sindicat alesi pe o perioada de 2 ( doi ) ani de catre conferinta .

 

Art. 32 -  Votul in adunarile generale ale grupelor de sindicat , in cadrul conferintelor si in comitetul de sindicat pot fi

1.       deschis  ( prin ridicarea mainii ) .

2.       secret

3.       nominal

modalitatea de vot fiind stabilita de organul respectiv cu exceptia evenimentelor la care modalitatea de votare este specificata in prezentul statut sau printr-o prevedere legala.

 

Cap. VI -  Mijloace de actiune ale sindicatului .

 

Art. 33 -  Solutionarea conflictelor de interese sau de drepturi urmeaza procedura din prevederile legale si anume :

a.        Concilierea – aceasta actiune este abordata de catre presedinte   sau comitetul sindicatului in solutionarea problemelor urgente ale membrilor de sindicat .

b.        Petitia – este tipul de actiune prin care oricare dintre membrii sindicatului, in nume propriu sau in nume colectiv se poate adresa conducerii sucursalei in vederea solutionarii unor probleme personale sau de grup.

c.        Demonstratia – aceasta actiune se initiaza de catre comitetul sindicatului cu scopul solutionarii problemelor urgente ale membrilor de sindicat . Membrii Comitetului de Sindicat raspund de obtinerea autorizatiei si de buna desfasurare a demonstratiei , de asigurarea masurilor de ordine.

d.        Greva – constituie o incetare colectiva si voluntara a  lucrului  intr-o unitate si poate fi declarata pe durata desfasurarii conflictelor de interese cu respectarea legii. Hotararea de a declara greva se ia cu acordul a cel putin  ( 50+1 ) din numarul total al membrilor de sindicat.

 

Cap. VII – Patrimoniul Sindicatului

 

Art. 34 -  Patrimoniul Sindicatului este format din :

a.        Bunuri materiale ce constau in baze sportive si de agrement, mobilier, fond de carte, obiecte cu caracter divers fiind create de salariatii sucursalei .

b.        Bunurile mobile si imobile apartinand sindicatului pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat , dar nu pot fi impartite intre acestia .

c.        In dobandirea de noi bunuri, sindicatul poate folosi orice metoda admisa de legea in vigoare, folosind documente de plata admise de lege .

d.        Raspunderea sindicatului este angajata atat pentru bunurile sale cat si pentru cele inchiriate sau aflate in custodia sa .

 

Cap. VIII -  Organizarea alegerilor

 

Art. 35 .         1.  Alegerile pentru toate organele de conducere ale sindicatului se organizeaza din 2 in 2 ani .

2.  Alegerile grupelor sindicale se fac inaintea conferintei cu minim 15 zile .

3. Orice membru de sindicat are dreptul sa-si depuna candidatura in scris pentru functia de lider de grupa, vicepresedinte, presedinte .

4.  Candidatura se depune la Comitetul de Sindicat cu minim 5 zile inainte de alegeri

5.  Lista cu candidati se afiseaza la fiecare loc de munca .

6.  Organizarea votului este de competenta comitetului de sindicat

7. Numaratoarea voturilor si validarea lor  este facuta de o comisie formata din cel putin 3 membri , aleasa de Conferinta .

8. Atat validarea candidatilor cat si validarea rezultatelor votului este facuta de catre Conferinta.

 

Cap.  IX -  Activitatea financiara

 

Art. 36 -  Actele prin care se angajeaza activitatea financiara a sindicatului vor fi semnate de catre presedinte sau vicepresedinti si de catre casierul si /sau contabilul sindicatului

Art. 37 -  Controlul activitatii financiar contabile a sindicatului va fi asigurat de catre o Comisie de cenzori formata dintr-un presedinte si doi membri alesi de catre Conferinta, altii decit cei care fac parte din Comitetul sindicatului

 

Cap.  X -  Dizolvare

 

Art. 38 -  Dizolvarea si lichidarea sindicatului si destinatia bunurilor ramase in urma lichidarii vor urma procedurile legale in vigoare privind aceste situatii

Art. 39 -  In cazul divizarii sindicatului in mai multe organizatii sindicale, patrimoniul sindicatului va fi impartit in cote procentuale cu numarul de membri rezultati pentru fiecare diviziune rezultata si legal constituita in organizatii cu scop identic sau asemanator cu cel al sindicatului dizolvat.

 

Cap.  XI -  Dispozitii finale si tranzitorii

 

Art. 40 -  In calitate de persoana juridica, sindicatul liber detine cont curent , stampila , sigiliu, insigna si drapel propriu.

Art. 41 -  Sindicatul din Sucursala Hidrocentrale Curtea de Arges poate sa tipareasca organ propriu de presa.

Art. 42 -  Membrii sindicatului pot solicita la plecarea din sucursala documente de transfer, sau le pot prezenta la venire prin transfer in cadrul sucursalei , in ambele cazuri beneficiind de vechime in cadrul sindicatului.

Art. 43 -  Comitetul sindicatului este insarcinat sa indeplineasca toate formalitatile de declarare si publicare prevazute de legislatia in vigoare. Toate drepturile sint date purtatorilor prezentului act, care sunt imputerniciti de catre Conferinta sindicatului in scopul de a duce la bun sfirsit aceste formalitati

 

A N E X A   I

 

Atributiile comisiilor de specialitate

a.        Comisia pentru probleme de munca , juridice si salarizare

-          rezolva impreuna cu compartimentele de specialitate petitiile membrilor  sindicatului.

-          popularizeaza legislatia ce priveste activitatea din sucursala.

-         propune comitetului angajarea in litigii de munca.

b.       Comisia pentru probleme sociale.

-          ancheteaza cazurile propuse de membrii sindicatului in probleme sociale

-          inainteaza propuneri de rezolvare comitetului

-          rezolva alte sarcini specifice incredintate in comitet

-          intocmeste criteriile pe baza carora se acorda ajutoare sociale

c.        Comisia pentru cultura , sport , turism , odihna si tratament.

-          gestioneaza baza materiala aferenta activitatii

-          organizeaza actiuni specifice

-          inainteaza comitetului propuneri de procurare a biletelor de odihna si tratament

-          rezolva alte sarcini specifice incredintate de comitet.

d.   Comisia pentru femei si tineret.

-          rezolva probleme specifice femeilor si tinerilor

-          inainteaza propuneri de rezolvare comitetului

-          rezolva alte sarcini specifice incredintate de comitet

d.       Comisia de revizie

-          atributiile comisiei sunt urmatoarele :

   - controleaza activitatea sindicatului in ce priveste respectarea statutului

   - analizeaza balanta financiara semestriala a sindicatului

iar rezultatul se comunica in scris sindicatului .

  -  analizeaza semestrial gestionarea mijloacelor materiale si banesti ale .sindicatului informand comitetul si toate grupele sindicale.

-          raporteaza conferintei rezultatele reviziei de fond  anual sau ori de cite ori este convocata

-          raspunde pentru corectitudinea reviziilor.

                            

 
STRUCTURA
OBIECTIVE
 
toate drepturile de autor revin sindicatului hidroenergetic curtea de arges    -   email : www.hidrowattul@yahoo.com   -    webmaster :  www.vicsuhan@yahoo.com